Referinte critice, premii
Pe Ionel Popa il recomanda, in primul rand, cele trei carti publicate pana in prezent: Glose blagiene I si II; Scrisori despre Rebreanu (premiata la "Saloanele Rebreanu" de la Bistrita). Pe noi cel mai mult ne-au convins "Glosele blagiene" cu multe contributii originale solid argumentate prin lectura atenta a textelor.
Cornel Moraru - prof universitar, critic literar

Dl Ionel Popa e unul dintre cei care continua traditia dascalilor (de literatura) luminati si studiosi, a dascalilor "savanti" si devotati, a dascalilor care sfintesc locul. [...] e un comentator temeinic al literaturii [...] Autorii de suflet ai lui Ionel Popa sunt, se poate astepta asta de la un profesor din inima Ardealului [Medias], Lucian Blaga si Liviu Rebreanu. [...] domnia sa e un interpret de mare onestitate si de finete, foarte atent la fiecare nuanta din exegeza.
Al Cistelecan - critic literar

"Si-a asternut de fiecare data semnatura sub eseuri, cronici, recenzii in care acuitatea analitica face casa buna cu documentarea riguroasa. Publicata la varsta deplinei maturitatii, volumele sale, intitulate cu modestie exagerata Glose blagiene (I si II), Scrisori despre Rebreanu, Recitiri din literatura romana, impresioneaza prin sobrietatea demonstratiei critice, prin temeinicia documentarii si franchetea tonului. Ponderat (ca orice ardelean ce se respecta) in ceea ce scrie, dl Ionel Popa nu sacrifica exactitatea judecatii de dragul expresiei "frumoase" sau socante."
dr Ioan Adam - critic si istoric literar

Ionel Popa, profesor de literatura romana din Medias, are vocatia analizei fenomenului literar. Trei sunt scriitorii ale caror opere le-a studiat cu pecadere si despre care scrie: Lucian Blaga, Liviu Rebreanu si Radu Stanca. Primul volum, Glose blagiene I a primit premiul pentru istorie si critica literara a Filialei Uniunii Scriitorilor - Targu Mures.
Cornel Nistea - scriitor si critic literar

Daruit cu trup si suflet misiunii sale ca profesor de limba si literatura romana, Ionel Popa a desfasurat in paralel si o asidua cercetare asupra operelor literare ale marilor scriitori ardeleni: Lucian Blaga, Liviu Rebreanu, Ioan Slavici, precum si ale lui Eminescu, Calinescu, Creanga, Preda, Ioana Postelnicu, Nicolae Iorga, Constantin Noica. Studiile sale publicate in numeroase reviste literara au fost stranse in volumele: Glose blagiene I - 2003, Glose blagiene II - 2005, Scrisori despre Rebreanu - 2006, Recitiri din literatura romana - 2007.
George L Nimigeanu - poet

O suita de studii consacrate analizei operei lui Liviu Rebreanu, datorate lui Ionel Popa, reunite sub genericul Scrisori despre Rebreanu, Ed Ardealul, Tg Mures, 2006 reia discutiile privind realismul, naturalismul, expresionismul si modernismul autorului "Rascoalei", dezvoltand o serie de demonstratii cautand a defini waltanschanung-ul scriitoricesc al lui Liviu Rebreanu: «Rebreanu s-a nascut romancier, nu s-a facut». Ionel Popa nu este in totul partizanul etichetarii romancierului ca scriitor realist in linia traditionala a conceptului: «Rebreanu este traditional fara traditie si modern fara modernitate». Rebreanu e «un inchizator de drum si, in acelasi timp, un deschizator de drum». Nu mai putin interesanta este tratarea intr-un studiu aparte a interferetelor naturaliste in opera rebreniana (Rebreanu si naturalismul). Criticul polemizeaza cu Bazil Munteanu, Iorga, Calinescu, Ov S Crohmalniceanu, Al Piru, M Zalis, Cornelia Stefanescu [...]. Pentru dezbaterea sa e binevenita punerea in tema din punct de vedere teoretic, a cititorului asupra caracteristicilor naturalismului, observand ca Liviu Rebreanu a cunoscut, a citit opere ca Germinal, La Terre, La Bete humaine dar ca in raport cu acestea romanele sale «se incadreaza greu naturalismului». Utila si foarte binevenita este intreprinderea comparatista intre Ion si La Terre, intre Rascoala si Germinal [...]. Urmeaza cateva deschideri in universul romanesc rebrenian sub semnul comentariului imagologic, descoperind imagini, simboluri, metafore; este urmarit astfel, semnul spatiului (spatiul clopot, spatiul cupola), drumul, calea, poteca, hora, glasurile, timpul, casa, pamantul, lumina, intunericul pentru a se desfasura apoi speculativ si spectaculos pe linia magiei cifrelor (Adam si Eva). Astfel, demersul lui Ionel Popa, analitic si teoretic deopotriva, este de natura a aduce destule clasificari si nuantari necesare in receptarea actuala a romanelor lui Liviu Rebreanu, demne de toata atentia.
Constantin Cublesan - critic si istoric literar

Pentru activitatea de critic si istoric literar si pentru volumele publicate mi s-au acordat urmatoarele premii si diplome:
  • Premiul revistei de literatura si filosofie "Tarnava", 2002
  • Premiul pentru activitate "Zilele Revistelor Culturale din Transilvania si Banat" - Medias, 2002
  • Premiul pentru debut, 2003
  • Premiul USR filiala Mures, 2003
  • Premiul "Zilele Revistelor Culturale din Transilvania si Banat", 2003
  • Premiul revistei "Discobolul", 2005
  • Premiul revistei "Tarnava", 2005
  • Premiul special al juriului "Saloanele Liviu Rebreanu", 2007Diplome si premii